Econoom en Nobelprijswinnaar Simon Kuznets (1901-1985) rekende ooit uit dat de gemiddelde groei van de wereldeconomie sinds Adam en Eva 'ongeveer' 0,000 4 procent per jaar bedraagt.
Natuurlijk zijn er ook altijd achterblijvers... Aantal landen dat rond de millenniumwisseling een kleiner bruto binnenlands product (bbp) had dan het gezamenlijke vermogen van de Microsoft-topmannen Bill Gates, Steve Ballmer en Paul Allen: 43.
Wist je trouwens dat 70 procent van het geld dat we in Nederland met z'n allen verdienen (het bbp), wordt verdiend in gebieden die onder de zeespiegel liggen?
Leuk voor de minister van Financiën die opeens tegen een lagere schuldquote aankeek. Die daalde namelijk in een fractie van een seconde van 52,9 naar 50,7 procent. Ook leuk voor jou en mij want wij hoefden plots 'minder' belasting te betalen. De belastingdruk daalde immers ook: van 52,9 naar 50,7 procent van het bbp om precies te zijn.
Het succes van ons land en het geluk van onze burgers wordt afgemeten aan het bbp. Maar Robert F. Kennedy wist in 1968 wel beter: "Gross National Product measures everything, except that which makes life worthwhile."
Daardoor daalde het tekort nog diezelfde dag van 2,6 naar 1,9 procent. Niet zonder trots liet minister van Financiën Giorgos Alogoskoufis weten dat het geplande begrotingsoverschot nu 2 jaar eerder gerealiseerd kon worden: in 2010 in plaats van in 2012.