Cijfers liegen niet!

De doodstraf (2)

Een Texaanse cel voor een ter dood veroordeelde meet 1,82 bij 2,74 meter.

Het kost gemiddeld iets minder dan 1 dollar per dag om 1 Amerikaanse gevangene op "Death Row" te voeden.

Elektrische stoel

Mensen die met behulp van de elektrische stoel worden geëxecuteerd krijgen 2 stroomstoten van elk 2 640 volt door hun lichaam gejaagd. De eerste stroomstoot duurt 1/240 sec. en vernietigt het centrale zenuwstelsel. De tweede stroomstoot van 60 sec. doodt de veroordeelde.

Het is belangrijk dat de spanning meer dan 2 000 volt bedraagt. Bij een te lage spanning kan het hart van de (hersendode) veroordeelde na bijvoorbeeld 15 of 30 minuten weer spontaan gaan kloppen.

Laatste maaltijd

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

In de 5 jaar dat George W. Bush gouverneur van de Amerikaanse staat Texas was, heeft hij gemiddeld 2,5 personen per maand laten executeren. In totaal heeft de latere president 152 gevangenen ter dood laten brengen.

Jongste geëxecuteerde man in Texas: 16 jaar. Oudste geëxecuteerde man in Texas: 72 jaar.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Van alle geëxecuteerde gevangenen in de Amerikaanse staat Texas vroeg 32 procent om een hamburger als laatste maal.

Ten onrechte veroordeeld

Van alle doodstraffen die tussen 1973 en 1995 in de VS zijn uitgesproken is ruim 65 procent in hoger beroep omgezet in een lagere straf. Belangrijkste oorzaken: onvoldoende juridische steun voor de verdachte en achterhouden van ontlastend bewijsmateriaal. Het is dus maar goed dat een beroepsprocedure zo lang duurt: gemiddeld 9 jaar...

Tussen 1973 en 2000 zijn in de Verenigde Staten 87 ter dood veroordeelden vrijgelaten, meestal als gevolg van een DNA-test of een ingetrokken getuigenis.