Cijfers liegen niet!

Overgewicht (2)

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Van de 8 miljard wereldburgers is naar schatting ruim 20 procent te dik. In de Verenigde Staten is 40 procent van de bevolking te zwaar (heeft een Body Mass Index van 25 tot 30); een kwart heeft vetzucht (een BMI van meer dan 30). Dat maakt de groep vetzuchtigen in Amerika groter dan de groep rokers (19 procent), armen (14 procent) en alcoholisten (6 procent).

Jaarlijks 300 000 doden

Al die overtollige kilo's kosten jaarlijks meer dan 300 000 Amerikanen het leven. Dat betekent dat fastfood in Amerika meer slachtoffers maakt dan heroïne en cocaïne samen.

Hamburger. Copyright © Robbetje®.

Gewicht van de wereldbevolking (kg)

Weliswaar zegt 90 procent van alle Nederlanders niet te vet te eten, maar naar schatting 60 tot 70 procent doet dat wel degelijk. Niet zo gek dus dat 44 procent van de Nederlandse vrouwen en 60 procent van de mannen te zwaar is. Respectievelijk 14 en 13 procent van alle vrouwen en mannen kampt met vetzucht.

In België is 37 procent van de vrouwen en 52 procent van de mannen te zwaar. Zeker 13 procent van alle Belgische vrouwen en 14 procent van alle mannen heeft vetzucht.

Patat frites. Copyright © Robbetje®.

95% van alle diëten mislukt

Patat frites. Copyright © Robbetje®.

Op het platteland ligt het percentage mensen dat last heeft van overgewicht gemiddeld 5 procent hoger dan in de stad. Ook opleiding speelt een rol: van alle mensen met uitsluitend lagere school is ruim de helft te dik. Voor hoogopgeleiden ligt dat percentage op 'slechts' 21.

51 procent van alle Nederlandse mannen en 9 procent van alle vrouwen wil graag gewicht verliezen om gezondheidsredenen. 11 procent van de mannen en 86 procent van de vrouwen wil vooral gewicht verliezen om er beter uit te zien. Maar als je te dik bent is het eigenlijk al te laat: 95 procent van alle afvallers komt na het dieet gewoon weer aan. Zo'n 30 procent komt zelfs boven het oude gewicht uit.