Cijfers liegen niet!

Overgewicht (1)

Nederlanders eten te veel en te vet. En dus is ruim 60 procent van alle mannen en meer dan 45 procent van alle vrouwen te zwaar. Zeker 13 procent van de Nederlandse mannen en 14 procent van de Nederlandse vrouwen kampt zelfs met ernstig overgewicht. Maar wanneer is dik te dik?

Patat frites. Copyright © Robbetje®.

Body Mass Index

De Nederlandse Hartstichting en de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) hanteren de Quetelet Index (QI) of Body Mass Index (BMI) voor het meten van overgewicht. Het gaat daarbij om de verhoudingsmaat tussen lengte en gewicht. Het gewicht (in kg) wordt gedeeld door het kwadraat van de lengte (in m). Bij een QI of BMI van 25 of meer is sprake van overgewicht.

Patat frites. Copyright © Robbetje®.
Je gewicht:
Je lengte:

In Nederland wonen tenminste 350 000 mannen en 500 000 vrouwen met een BMI van 30 of meer. Die hebben een taille van minstens 102 cm (mannen) en 88 cm (vrouwen).

Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.
Kippenboutje. Copyright © Robbetje®.

Een BMI van ruim 39

Een gemiddelde Noord-Amerikaanse playmate heeft een QI van 18,5 en een taille van 61 cm. Een gemiddelde playmate uit Nederland of België heeft een BMI van 18,3 en een taille van 60 centimeter. De auteur van deze pagina heeft een QI van 21. En de inmiddels overleden tenor Luciano Pavarotti had ooit een BMI van bijna het dubbele: ruim 39.