Cijfers liegen niet!

Criminaliteit (6)

In Colombia (Zuid-Amerika) werd in 2001 gemiddeld elke 2,5 uur iemand ontvoerd.

Op dinsdag 17 juli 2001 lynchten de ongeveer 2 000 inwoners van Sayaxche (Guatemala) 8 vermeende treinrovers omdat ze geen vertrouwen hadden in de Guatemalteekse rechtspraak.

Huilende ui. Copyright © Robbetje®.

4 criminelen binnen 82 minuten

Japan moet een hel zijn voor verdachten: advocaten zijn dun gezaaid en veelal incompetent. Niet vreemd dus dat slechts 1 procent van alle strafzaken leidt tot vrijspraak.

Huilende ui.. Copyright © Robbetje®.

De geregistreerde criminaliteit in het Vaticaan is zo'n 20 keer hoger dan in de direct daarnaast gelegen Italiaanse gebieden.

Journalist Ian Cobain van The Times (Londen, Groot-Brittannië) wist na slechts 82 minuten research op het internet 4 van Interpols meest gezochte criminelen op te sporen.

De zegeningen van commerciële televisie

Televisie. Copyright © Robbetje®.

Sinds de komst van commerciële televisie wordt in Duitsland 3 keer zoveel zendtijd aan criminaliteit besteed. Vooral daardoor denken Duitsers dat (bijvoorbeeld) het aantal inbraken in de afgelopen 10 jaar is verdubbeld terwijl het aantal in werkelijkheid is afgenomen met 40 procent.

Televisie. Copyright © Robbetje®.

Hoogleraar criminologie Christian Pfeiffer baalde daar in zijn vorige baantje als minister van Justitie van de deelstaat Nedersaksen flink van: "Ik stond onder permanente druk om harder te straffen. Als ik iets relativerends zei richtte dat politieke schade aan." Hij was dan ook opgelucht dat zijn partij de verkiezingen verloor: "Nu kan ik weer voor mijn mening uitkomen. Strenger straffen helpt niet, een hogere pakkans wel."