Cijfers liegen niet!

Criminaliteit (4)

In de Verenigde Staten hebben zo'n 30 commerciële bedrijven zich toegelegd op het bouwen en exploiteren van gevangenissen.

In het jaar 2000 kwamen er in Amerika dagelijks zo'n 900 nieuwe gevangenen bij.

Gevangenis. Copyright © Robbetje®.

5 procent wordt opgesloten

1 op de 20 Amerikanen (9 procent van alle mannen en 1 procent van alle vrouwen) zal gedurende zijn of haar leven enige tijd in een gevangenis doorbrengen.

Gevangenis. Copyright © Robbetje®.

Het zijn vooral mannen van Afrikaanse afkomst die risico lopen: 28 procent van hen ziet een gevangenis van binnen. Van alle mannelijke Hispanics verdwijnt 16 procent minimaal één keer achter de tralies. Van alle witte Amerikaanse mannen wordt 4 procent minstens één keer in zijn leven opgesloten.

Elke week worden in de gevangenis van Los Angeles 150 'gevangenen' opgesloten die eigenlijk in een psychiatrische inrichting thuis horen. Daarmee is de gevangenis van Los Angeles het grootste gekkenhuis van de Verenigde Staten.

Televisie. Copyright © Robbetje®.

33 jaar cel voor één televisie

Amerikaan Will Foster, vader van 3 kinderen, draaide rond de eeuwwisseling voor 20 jaar de gevangenis in omdat hij marihuana kweekte. Hij gebruikte de softdrug omdat hij reumapatiënt is.

Televisie. Copyright © Robbetje®.

De Amerikaan Junior Allen heeft 33 jaar in een gevangenis gezeten omdat hij in 1970 een televisie ter waarde van 140 dollar had gestolen.

Tussen 6 plankjes

Tussen 1990 en 2000 werden in Californië (USA) 39 gevangenen door cipiers doodgeschoten. In 80 procent van al die gevallen werd de schutter later strafrechtelijk vervolgd wegens "onterecht gebruik van een vuurwapen".

28 gevangenen verlieten de beruchte Amerikaanse gevangenis Alcatraz in een kist. 8 'inmates' werden vermoord door medegevangenen, 5 pleegden zelfmoord en 15 stierven als gevolg van ziekte of ouderdom.