Cijfers liegen niet!

Criminaliteit (3)

Slechts 9 500 personen (dat is ongeveer 5 procent van alle verdachten) zijn verantwoordelijk voor 50 procent van alle misdrijven in Nederland.

Ongeveer 1 op de 3 moorden wordt gepleegd door een (ex-)geliefde van het slachtoffer.

Kindermoord door de stiefvader komt 70 keer vaker voor dan kindermoord door de biologische vader.

70 procent heeft een gedragsstoornis

Van alle kinderen die op school pesten vertoont 53 procent later crimineel gedrag.

12 procent van de geregistreerde jeugdcriminaliteit bestaat uit kinderen jonger dan 12 jaar. Ongeveer 70 procent van de zwaarste Nederlandse jeugdcriminelen heeft een gedragsstoornis.

Lucifers. Copyright © Robbetje®.

Lekker fikkie

De Nederlandse politie schat dat 70 tot 80 procent van alle branden waaraan zij te pas komt wordt gepleegd door pyromanen.

Lucifers. Copyright © Robbetje®.

Pyromanen zijn vrijwel altijd mannen van tussen de 20 en 30 jaar oud. Ongeveer 70 procent heeft eerst flink gedronken voordat ze een lucifer afstrijken.

Een kleptomaan is iemand die uit een ziekelijke behoefte steelt. 90 procent van alle kleptomanen is een vrouw.

Ongeveer 5 procent van alle Nederlandse gevangenen is een vrouw. Maar van alle vastzittende drugskoeriers is 25 procent een vrouw.

Ruim 80 procent bekent

Ruim 80 procent van alle verdachten van een misdrijf bekent tijdens een (standaard)verhoor door de politie. Vooral jongeren en verdachten van uitkeringsfraude slaan direct door. Verdachten van een zedenmisdrijf bekennen in 60 procent van alle gevallen. Van alle Turkse verdachten bekent slechts 55 procent tijdens een politieverhoor.

Jaarlijks overlijden gemiddeld 20 mensen in een Nederlandse gevangenis. Volgens het ministerie van Justitie pleegt ca. 50 procent zelfmoord. Volgens de Coornhert-Liga zijn het er (veel) meer. Zo beroofden in 2010, 2014, 2015 en 2017 resp. 18, 14, 11 en 11 Nederlandse gevangenen zich van het leven.

Ieder jaar sterven tussen de 175 en 350 Nederlanders op papier een natuurlijke dood, terwijl ze in werkelijkheid zijn vermoord.