Cijfers liegen niet!

Computers (3)

Volgens onderzoekers van de Carnegie Mellon Universiteit (Pittsburg, USA) zitten er in computersoftware slechts zelden minder dan 10 fouten per 10 000 regels code. Vaak ligt het aantal boven de 30 en soms zelfs boven de 90.

Ouderwetse 5,25 inch floppy disk. Copyright © Robbetje®.

Volgens Ira Winkler, oud-computerexpert van de Amerikaanse National Security Agency (NSA), zijn er wereldwijd ongeveer 500 tot 1 000 mensen die veiligheidslekken in besturingssystemen kunnen vinden. Er zijn waarschijnlijk niet meer dan 5 000 mensen die weten hoe ze daar gebruik van kunnen maken. Wereldwijd aantal 'hackers' dat volgens de NSA geen idee heeft waar ze mee bezig zijn: ongeveer 100 000.

Ouderwetse 5,25 inch floppy disk. Copyright © Robbetje®.

No problem

In november 1999 werd bekend dat de Sociale Dienst van Enschede zeker 5 en wellicht 15 65-plussers ten onrechte dood verklaard had. De oorzaak was een fout in het computersysteem.

In de eerste 6 maanden van 2005 raakte de Britse overheid 150 PC's kwijt. Op het Ministerie van Binnenlandse Zaken verdwenen 95 PC's en op het Ministerie van Defensie raakten 23 computers zoek. In 2004 verdwenen nog 153 defensiemachines. Experts maakten zich trouwens weinig zorgen: "Het percentage verdwenen PC's is gelijk aan dat van iedere andere organisatie."

Ik jouw wachtwoord, jij mijn chocoladereep

Percentage sollicitanten dat van zichzelf vindt dat ze de taal uitstekend beheersen: 27. Percentage sollicitanten dat van zichzelf vindt dat ze uitstekend met een computer kunnen omgaan: 70.

Computer. Copyright © Robbetje®.
Computer. Copyright © Robbetje®.

Er gaan 30 keer zoveel computerbestanden verloren door stommiteit als door het toedoen van computervirussen.

Veel bedrijven kunnen niet garanderen dat na een computercrash alle bedrijfsgegevens weer probleemloos teruggezet kunnen worden. 33 procent van alle kleine en middelgrote bedrijven heeft de back-upprocedure nog nooit getest, terwijl die in 15 procent van alle gevallen mislukt. 20 procent van alle bedrijven bewaart de back-ups niet buiten de deur.

Meer dan 70 procent van alle Nederlandse kantoormedewerkers is bereid om hun computerwachtwoord prijs te geven in ruil voor een chocoladereep.