Cijfers liegen niet!

Computers (1)

Programmeurs hebben in de vorige eeuw naar schatting 35 miljard computerbugs uitgebraakt. Bugs kosten het bedrijfsleven naar schatting minimaal 175 miljard dollar per jaar.

's Werelds eerste computerbug

De allereerste computerbug dateert van 9 september 1945. Hij werd gevonden op relay 70, panel F in een Mark II Aiken Relay Calculator die op dat moment op de Universiteit van Harvard (USA) werd getest.

Het ging niet om een los contactje of een programmeerfout, maar om een echt insect, een mot. De dienstdoende techneut schreef in het logboek: "First actual case of bug being found." Tegen haar collega's vertelde de vrouw later dat zij de machine had "debugged".

Na de oorlog werd ook in Nederland geschiedenis geschreven op het gebied van computers.

Nog altijd spreken computerspecialisten over respectievelijk "bugs" en "debugging" als ze fouten in, en het verwijderen van die fouten uit, hard- en software bedoelen.

De mot bevindt zich tegenwoordig in het Naval Surface Warfare Center Computer Museum in Dahlgren (Virginia, USA). Het onfortuinlijke beestje ligt in een vitrine: het is nog altijd met datzelfde stukje tape uit 1945 vastgeplakt aan het logboek.