Cijfers liegen niet!

Borsten

De Amerikaanse editie van het tijdschrift Top Santé hield een enquête onder 3 000 vrouwen... 90 procent was ontevreden over hun lichaam. 66 procent overwoog plastische chirurgie en 30 procent geloofde zich beter te zullen voelen na een borstvergrotingsoperatie.

Cosmetisch chirurg. Copyright © Robbetje®.

80 procent is puur cosmetisch

Aantal uitgevoerde borstvergrotingen in Amerika in 1990: 130 000. Aantal borstvergrotingen dat werd uitgevoerd in 1992, het jaar dat siliconen in de Verenigde Staten werden verboden: 32 600. Aantal borstvergrotende operaties in Amerika vlak voor de millenniumwisseling: nog net geen 125 000. En in 2013: ruim 300 000.

Cosmetisch chirurg. Copyright © Robbetje®.

Naar schatting vinden er in Nederland jaarlijks 20 000 tot 30 000 borstimplantaties plaats. In ongeveer 20 procent van die ingrepen gaat het om reconstructieve chirurgie, de overige 80 procent is puur cosmetisch.

Ronduit belachelijk

Het Britse Ministerie van Defensie heeft in het jaar 2000 voor 4 vrouwelijke soldaten borstvergrotingsoperaties betaald om te voorkomen dat de vrouwen depressief raakten en het leger zouden verlaten. In Australië vonden ze dat ronduit belachelijk. Daar wil de Defense Force best wel betalen voor een borstverkleinings- maar zeker niet voor een borstvergrotingsoperatie.

Bowlingballen. Copyright © Robbetje®.
Bowlingballen. Copyright © Robbetje®.

Jenna Franklin uit Londen (Groot-Brittannië) kreeg op haar 16de verjaardag twee spiksplinternieuwe (siliconen)borsten ter waarde van ruim 4 500 euro van haar ouders. Maar plastisch chirurg Anthony Erian weigerde de operatie uit te voeren omdat hij Jenna veel te jong vond. Ze moest netjes wachten tot haar 18de verjaardag.

'Filmsterretje' Houston veilde nog niet zo gek lang geleden een van haar oude borstimplantaten op het internet. Opbrengst: 2 800 harde Amerikaanse dollars.

Een plastisch chirurg moest een paar jaar geleden 30 000 dollar schadevergoeding betalen aan erotisch danseres Mary Gale. De arts had namelijk borstimplantaten gebruikt om het achterwerk van Mary te verfraaien...