Cijfers liegen niet!

Auteurs

68 procent van alle Nederlanders is het eens met de stelling: "Mijn levensverhaal is interessant genoeg om in de vorm van een boek gepubliceerd te worden." In dat licht bezien is het dus helemaal niet zo gek dat maar liefst 1 000 000 medelanders dolgraag een boek willen publiceren. Een slordige 300 000 landgenoten hebben het manuscript zelfs al klaarliggen.

Roman. Copyright © Robbetje®.

Stuk voor stuk egodocumenten die bovendien, als we Sergey Brin en Larry Page mogen geloven, barsten van de taalfouten. De beide oprichters van Google meldden namelijk al járen geleden dat we niet kunnen spellen: in nauwelijks één jaar tijd noteerde de bekende zoekmachine maar liefst 490 verschillende manieren om de naam van Britney (Spears) te schrijven.

Roman. Copyright © Robbetje®.

Nou is Engels geen Nederlands en dus is slechts een kleine minderheid van de bevolking zich bewust van de eigen tekortkomingen. 80 procent van alle Nederlanders blijft hardnekkig geloven dat hij of zij de Nederlandse taal uitstekend beheerst, zowel in woord als geschrift. Wel wat vreemd dat tegelijkertijd ruim 50 procent van de bevolking vindt dat onze taal verloedert.

30 000 afgekeurde manuscripten

Ieder jaar krijgt een doorsnee Nederlandse uitgeverij zo'n 800 manuscripten toegestuurd. Daarvan belandt 99,75 procent bij het oud papier. Dat zijn alles bij elkaar een kleine 30 000 afgekeurde manuscripten. Gemiddeld halen per uitgever niet meer dan 2 ingezonden manuscripten de boekwinkel. Dat levert uiteindelijk, inclusief vertalingen van buitenlandse boeken, herdrukken etc., toch nog altijd zo'n 17 000 tot 18 000 'nieuwe' titels per jaar op. Wat dat betreft zijn we van ver gekomen, want in 1970 waren dat er nog slechts 7 000.

Platzak. Copyright © Robbetje®.

Arme sloebers

De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlandse auteur zijn of haar eerste boek schrijft is 37 jaar. En van alle Nederlanders die ooit een boek hebben geschreven, schrijft nog geen 10 procent een tweede boek. De Volkskrant weet wel waarom: schrijvers zijn arme sloebers. Volgens het ochtendblad werkt een Nederlandse auteur ongeveer 3 jaar aan zijn of haar eerste boek en levert dat debuut gemiddeld een armzalige 3 000 euro op. Dat komt onder andere omdat de auteur slechts 10 procent van de netto verkoopprijs van een boek ontvangt, terwijl de boekverkoper met 40 procent aan de haal gaat.

Platzak. Copyright © Robbetje®.

En toch, en toch... Schrijven kan wel degelijk een uiterst lucratieve bezigheid zijn. Dat bewees de conceptueel kunstenaar Tom Friedman. Veilinghuis Christie's had nog niet eens zo gek lang geleden een heel klein en verkreukeld papiertje met een 'tekst' van Tom in de aanbieding. Het veilinghuis omschreef het krabbeltje als volgt: "Starting an old dry pen on a piece of paper." Het stukje papier ging vervolgens voor, schrik niet, 26 400 snoeiharde Amerikaanse dollar van de hand.