Cijfers liegen niet!

Onweer (1)

Op het moment dat je deze pagina leest onweert het op ongeveer 2 000 verschillende plaatsen op de wereld. Ook op andere planeten in ons zonnestelsel kan het flink tekeer gaan: zo fotografeerde Voyager ooit een 1 500 km lange bliksemschicht op Jupiter.

Jaarlijks worden wereldwijd 6 000 tot 24 000 mensen dodelijk getroffen door de bliksem. In Nederland zijn dat er minder dan 1 per jaar. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nog ongeveer 15 Nederlandse slachtoffers per jaar te betreuren. Dat aantal is afgenomen omdat we anders zijn gaan bouwen en omdat de landbouw minder arbeidsintensief geworden is.

9 op de 10 overleeft de inslag

In de Verenigde Staten slaat de bliksem per jaar 40 miljoen keer in. Ongeveer 20 procent van alle dodelijke slachtoffers valt daar op de golfbaan.

Animatie van een blikseminslag.

Gelukkig zijn er ook nog mensen die het na kunnen vertellen. Want 9 op de 10 door de bliksem getroffen mensen overleeft de inslag.

Blikseminslagen zorgen natuurlijk ook voor veel materiële schade. Ze zijn met name een gevaar voor vliegtuigen, schepen, kerncentrales en computergestuurde apparatuur. Gemiddeld wordt bijvoorbeeld ieder lijnvliegtuig 1 keer per jaar door de bliksem getroffen. En dat terwijl piloten onweersbuien zoveel mogelijk proberen te mijden.

Lightning Alley

Als je onweer wilt bestuderen moet je in Florida (USA) zijn. In 'Lightning Alley', een strook van ongeveer 100 km breedte die dwars door de Amerikaanse staat loopt, onweert het gemiddeld 90 dagen per jaar! De bergen van New Mexico (USA) zijn een uitstekende tweede keuze: daar onweert het zo'n 50 dagen per jaar.

Maar wat is dat nou eigenlijk, onweer? Volgens de Internationale Wolkenatlas luidt de officiële definitie: "Eén of meer plotselinge elektrische ontladingen, waarneembaar als een lichtflits en hoorbaar als een scherp rommelend geluid" (resp. bliksem en donder). Dat onweer een elektrische ontlading is begrepen wetenschappers overigens pas rond het jaar 1750.

Volgende pagina...