Cijfers liegen niet!

Bacteriën (2)

De (toen) 12-jarige Jasmine Roberts won ooit de wetenschapsprijs van haar school met een opmerkelijk onderzoek... In ongeveer 70 procent van alle fastfoodrestaurants van Florida (USA) bleken de ijsblokjes in de frisdranken meer bacteriën te bevatten dan het water in de toiletten.

Jaarlijks ca. 280 'voedseldoden'

Voedselinfecties worden veroorzaakt door ziekmakende bacteriën of virussen die in de darmen terecht gekomen zijn; voedselvergiftiging wordt veroorzaakt door giftige stoffen in het eten. Een voedselinfectie leidt op z'n vroegst 8 uur na het eten tot buikpijn en diarree; voedselvergiftiging leidt binnen hooguit 6 uur tot braken en buikkrampen.

Volgens het Nederlandse Ministerie van Volksgezondheid, dat zich baseerde op cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit 2014, worden dagelijks zo'n 2 000 mensen ziek door een voedselinfectie.

Jaarlijks sterven naar schatting 280 Nederlanders aan voedselinfecties. 2 soorten bacteriën spelen een hoofdrol bij het ontstaan ervan: salmonella en campylobacter. Salmonella is goed voor naar schatting 30 procent van het jaarlijks aantal voedseldoden; campylobacter voor ongeveer 6 procent.

Volgens Amerikaans onderzoek hangt 27,5 procent van alle voedseldoden samen met Listeria, een bacterie die vooral voorkomt in zachte Franse kazen gemaakt van rauwe melk.

Kaas. Copyright © Robbetje®.
Kaas. Copyright © Robbetje®.

MRSA

Ca. 40 procent van alle Nederlandse varkensboeren is drager van de Meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA). Die zgn. ziekenhuisbacterie is ongevoelig voor alle gangbare antibiotica. En dat maakt 'm uiterst gevaarlijk!

Gelukkig werd eind 2014 voor het eerst in bijna 30 jaar een nieuw type antibioticum ontdekt: teixobactine. Een geneesmiddel waar bacteriën bovendien, zo is de verwachting, niet snel ongevoelig voor zullen worden.

En begin 2020 ontdekten onderzoekers van het MIT een nieuw antibioticum met behulp van kunstmatige intelligentie. Het medicijn doodde veel van 's werelds meest problematische ziekteverwekkende bacteriën, waaronder enkele stammen die resistent zijn tegen alle bekende antibiotica.