Cijfers liegen niet!

Bacteriën (1)

Prokaryoten zijn oerbacteriën zonder celkern. Ze zijn nog niet zo heel lang geleden aangetroffen in 111 miljoen jaar oud zeesediment op een diepte van 1,6 km onder de oceaanbodem.

Er zijn ook bacteriën die kunnen leven op 50 km diepte in de aardkorst. Daar heerst een druk van ca. 16 800 atmosfeer (1 atm staat gelijk aan de gemiddelde luchtdruk op zeeniveau). Dat komt overeen met de waterdruk die je voelt als je op de bodem van een 160 km diepe oceaan staat!

10 miljard bacteriën per cm3

Op elke cm2 van je huid leven minimaal 2 000 bacteriën. Jouw en mijn mond herbergen meer dan 600 verschillende soorten bacteriën.

Tandplak bestaat voor meer dan 50 procent uit bacteriën. 1 kubieke centimeter tandplak kan wel 10 000 000 000 bacteriën bevatten.

In je darmen wonen zo'n 100 biljoen bacteriën. Je hebt 10 keer zoveel bacteriën in je darmen als cellen in je lichaam. Dus eigenlijk bestaat een mens voor ongeveer 90 procent uit bacterien en voor slechts 10 procent uit, eh... mens.

Microscoop. Copyright © Robbetje®.
Microscoop. Copyright © Robbetje®.

20 liter diarree per dag

Jouw mobieltje bevat gemiddeld 18 keer zoveel bacteriën als de deurklink van een openbaar toilet. En volgens de Universiteit van Londen bevat 14 procent van al het papiergeld net zo veel bacteriën als een smerige wc-pot.

Desondanks geeft 60 procent van jullie toe: "Ik was nooit mijn handen voor het eten."

Met Vibrio cholerae moet je echt niet in contact komen... De cholerabacterie produceert namelijk een giftig eiwit in je darmen. Het gevolg? Tot wel 20 liter diarree per dag!