Cijfers liegen niet!

Auto-ongelukken (2)

De Spaanse chauffeur was héél even afgeleid door het mobieltje dat rinkelde. Daardoor raakte de man bij Soria (Spanje) met zijn vrachtwagen op de verkeerde weghelft en botste hij frontaal op een bus. Resultaat: 28 doden.

Ongeveer 20 procent van alle auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de chauffeur werd afgeleid door iets dat buiten te zien was (een ongeluk, een reclame-uiting, etc.). 19 procent van alle ongelukken wordt veroorzaakt door eten in de auto.

Stoplicht. Copyright © Robbetje®.
Stoplicht. Copyright © Robbetje®.

Met 120 bpm vaker door rood

Van alle vrouwen die tijdens het autorijden make-up opdoen, geeft niet meer dan 14 procent toe dat het hun rijgedrag beïnvloedt.

10 procent van alle maaltijden in de VS wordt genuttigd in... de auto.

Muziek in de auto is niet zonder risico. In de simulator rijden chauffeurs die luisteren naar muziek met 120 beats per minute (bpm) 2 keer zo vaak door rood licht als automobilisten die niet naar muziek luisteren. Ook maken ze 2 keer zo vaak brokken.

Toen 15, nu 4 procent onder invloed

Bij nachtelijke verkeerscontroles is ruim 4 procent van alle Nederlandse automobilisten onder invloed van alcohol. Dat percentage is al vele jaren vrijwel constant. In de jaren '70 daarentegen (met gemiddeld 3 250 Nederlandse verkeersdoden per jaar), reed op vrijdag- en zaterdagavond ongeveer 15 procent van alle automobilisten onder invloed van alcohol.

Van alle auto-ongelukken is 10 procent te wijten aan technisch falen en 90 procent aan menselijk falen.