Cijfers liegen niet!

Auto-ongelukken (1)

Tot aan de millenniumwisseling hebben auto's 40 tot 50 miljoen mensen gedood en ongeveer 2 250 000 000 mensen verwond.

Met 320 kilometer per uur

De veiligheid van auto's liet vroeger veel te wensen over. Vooral de Ford Pinto was berucht. De benzinetank was zo ongelukkig geplaatst, dat de auto bij een ongeluk snel vlam vatte. Ford maakte in een intern memo de volgende rekensom...

Benzinepomp. Copyright © Robbetje®.
Benzinepomp. Copyright © Robbetje®.

Verwacht aantal doden: 180. Verwacht aantal zwaargewonden: 180. Totaal uit te betalen schadevergoeding: ongeveer US $ 49,5 miljoen. Kosten van aanpassing: 11 dollar per auto. Aantal auto's: ongeveer 12,5 miljoen. Totale aanpassingskosten: zo'n US $ 137,5 miljoen. En dus besloot Ford om alles maar bij het oude te laten. Kort daarop veroordeelde een Amerikaanse jury het concern tot een boete van US $ 125 miljoen.

Amerikanen dragen liever geen veiligheidsgordels in de auto. Daarom komt tijdens een botsing een Amerikaanse airbag met een snelheid van zo'n 320 kilometer per uur tevoorschijn. Vanaf hun introductie in de jaren '80 tot en met 1998 hebben airbags in de Verenigde Staten 47 volwassenen en 66 kinderen het leven gekost. In diezelfde periode hebben airbags ook levens gered: 965 Amerikanen met en 2 483 zonder veiligheidsgordels.

Achter het stuur in slaap gevallen

25 procent van alle Amerikaanse vrachtwagenchauffeurs valt naar eigen zeggen minimaal één keer per jaar tijdens het rijden in slaap.

Rode auto. Copyright © Robbetje®.
Rode auto. Copyright © Robbetje®.

In de VS zorgt slaaptekort jaarlijks voor zo'n 100 000 ongelukken en 1 500 doden.

25 procent van alle ongelukken op de Duitse autosnelwegen wordt veroorzaakt door automobilisten die achter het stuur in slaap vallen.

Geen 50 maar 5 procent kans

De kans dat je overlijdt nadat je auto te water is geraakt is 16 keer groter dan de kans dat je bij een 'gewoon' auto-ongeluk (op de weg) het leven laat.

Mensen schatten het risico om bij een auto-ongeluk ernstige verwondingen op te lopen op ongeveer 50 procent. In werkelijkheid is die kans 5 procent.