Cijfers liegen niet!

Auto's (2)

Boetes worden in Finland opgelegd naar draagkracht. En dus kreeg Jaakko Rytsola in september 2000 een verkeersboete van ruim 45 000 euro. Volgens de dienstdoende politieagent wisselde de 27-jarige internetmiljonair met zijn Ferrari 360 Modena net iets te vaak van rijbaan...

In 2013 overkwam miljonair Anders Wiklof hetzelfde. Hij reed 77 km/uur waar 50 km/uur was toegestaan en moest € 94 000 betalen.

Snelheidsmeter die maximaal uitslaat. Copyright © Robbetje®.
Snelheidsmeter die maximaal uitslaat. Copyright © Robbetje®.

De verkeersboete van dik 45 000 euro die internetmiljonair Jaakko Rytsola opgelegd had gekregen werd echter, wegens het knappen van de internetzeepbel, teruggebracht tot 120 euro. Toch was Jaakko daarmee nog niet uit de problemen: hij had namelijk nog een andere boete van ruim 48 000 euro staan. Ook voor te hard rijden.

12 000 losse centen

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

Ook Robert Zukowski uit North Dakota (USA) had een boete wegens te hard rijden gekregen. De man pakte de rechter die hem veroordeeld had vervolgens terug door de boete te betalen met 12 000 losse centen. Daarop dwong de rechter hem om, in het bijzijn van een ambtenaar, alle muntjes handmatig te tellen.

Telefoon. Copyright © Robbetje®.

Amerikanen die hun verkeersboete betalen na een dreigend telefoontje van het gerechtshof: 10 procent. Na een vriendelijk telefoontje van het gerechtshof: 35 procent. En na een telefoontje van moeder: 50 procent.