Cijfers liegen niet!

Astronomie (1)

Dat de Melkweg een gevaarlijk oord is zal niemand verbazen. Wetenschappers denken dat de aarde heel wat keren door het oog van de naald gekropen is: zeker 20 keer was het leven op onze planeet bijna totaal vernietigd.

Volgens wetenschappers moet de aarde meer dan 15 000 keer door een meteoriet zijn geraakt. Tot nu toe zijn echter slechts ruim 170 inslagkraters op het aardoppervlak gevonden.

Amsterdam van de kaart geveegd

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Op woensdag 25 september 2002 explodeerde met een kracht van 200 ton TNT op ca. 30 km hoogte een meteoriet in de buurt van het Siberische stadje Vitim (Rusland). Een stuk naaldwoud van ongeveer 100 km² werd met de grond gelijk gemaakt. Als het projectiel 6 uur eerder was neergestort was Amsterdam van de kaart geveegd...

Explosieven. Copyright © Robbetje®.

Bij de inslag in zee van een planetoïde van 1 km doorsnede ontstaan vloedgolven van ruim 1,5 km hoog die zich voortplanten met een snelheid van ruim 600 km/uur. Na 10 minuten is de golf nog slechts 1 km hoog; een paar uur daarna nog slechts enkele tientallen meters. Maar bij de kust neemt de hoogte weer snel toe omdat de oceaanbodem daar ondieper wordt. Kans op een dergelijke inslag: eens in de 150 000 jaar.

Een kernwapen van 1 000 megaton

Meteoriet. Copyright © Robbetje®.

Kans dat je door een meteoriet geraakt wordt en daarbij het leven laat: ongeveer 1 op 1 500 000 000. Kans dat je door een meteorietinslag wordt gedood zonder geraakt te worden: 1 op 700 000.

Meteoriet. Copyright © Robbetje®.

Als we een aanstormende meteoriet volledig willen vernietigen (zonder dat er brokstukken overblijven) hebben we daarvoor een kernwapen van 1 000 megaton nodig. De gevolgen van een 'ongelukje' met zo'n wapen zijn waarschijnlijk ernstiger dan de impact van een meteoriet. Overigens zijn op dit moment de krachtigste kernwapens 'slechts' 20 megaton sterk...