Cijfers liegen niet!

Alcohol (2)

Nergens wordt zo veel gedronken als in Europa: gemiddeld 15 liter pure alcohol per volwassene per jaar.

14 procent van alle vrouwelijke managers heeft een alcoholprobleem, tegen 4 procent van alle laagopgeleide vrouwen. Bij mannen maakt het opleidingsniveau niet zo veel uit: 10 procent van alle mannen drinkt (veel) te veel.

Stopwatch. Copyright © Robbetje®.

Hersenbeschadiging bij 3 consumpties

Je lever heeft ongeveer 1,5 uur nodig om 1 alcoholconsumptie af te breken.

Stopwatch. Copyright © Robbetje®.

Zelfs het drinken van slechts 3 alcoholconsumpties per dag, en dat gedurende 4 tot 5 jaar, kan al hersenbeschadiging tot gevolg hebben.

7 procent van alle gevallen van borstkanker, 20 procent van alle mond- en keelkanker, 25 procent van alle leverkanker en 33 procent van alle slokdarmkanker ontstaat door alcoholgebruik.

Wereldwijd aantal alcoholdoden (dit jaar, 2023)

Veeldrinkers verplicht op cursus

Bij 20 procent van alle verkeersongelukken en bij 25 procent van alle moorden is alcohol in het spel.

Ieder jaar moeten een kleine 8 000 Nederlanders verplicht een cursus volgen omdat ze werden aangehouden met drank op achter het stuur.

Auto. Copyright © Robbetje®.
Auto. Copyright © Robbetje®.

De meeste cursisten werden aangehouden met een alcoholgehalte van tussen de 1,3 en 1,8 promille. Houders van een beginnersrijbewijs of recidivisten komen al met een score van 0,8 in aanmerking voor de cursus. Automobilisten met een promillage van meer dan 1,8 krijgen eerst een psychiatrisch onderzoek voor hun kiezen.

Op die cursus leren ze (hopelijk) om alcohol en verkeer te scheiden. Verreweg de meeste cursisten zijn mannen van tussen de 25 en 55 jaar oud.

Als je alcoholische dranken 10 procent duurder maakt daalt het aantal verkeersdoden met ruim 30 procent. Zelfs zware drinkers nemen minder in als de prijs stijgt.