Cijfers liegen niet!

Afvallen

In de sportschool al eens op een trilplaat gestaan? Nee? Stommeling! Weet je dan niet dat zo'n "whole body vibration" je gewicht vermindert, je conditie verbetert, je spieren versterkt en je bloedsomloop activeert?

Al ongeveer een eeuw is bekend dat trillingen van 20 tot 50 Herz spiercontracties kunnen opwekken. En waar spieren samentrekken wordt energie verbruikt. Maar hoeveel? Ik vroeg het aan (inmiddels emeritus) prof. dr. Hollander van de Vrije Universiteit in Amsterdam...

Animatie van een man op een trilplaat. Copyright © Robbetje®.

2 of 3 keer per week 10 minuten trillen

De professor: "Als je op dat ding gaat staan stijgt je energieverbruik door het trillen met ongeveer 5 kJ (1,2 kcal) per minuut." Ter vergelijking: dat komt overeen met de hoeveelheid energie die je verbrandt als je met een snelheid van 2 kilometer per uur door het bos slentert.

Animatie van een man op een trilplaat. Copyright © Robbetje®.

Volgens een wel heel erg optimistische trilplaatfabrikant is 2 of 3 keer per week 10 minuten trillen voldoende. Maar je verbrandt per keer slechts 12 kcal... Daarmee komt de 'prijs' van een Magnum Classic (300 kcal) op 4 uur en 10 minuten trillen. En als je een frietje van 100 gram (456 kcal) wilt wegtrillen kost je dat 6 uur en 20 minuten.

Slappelingen die dat niet volhouden kunnen hun toevlucht zoeken tot spierstimulatoren. Die zijn inmiddels voor een habbekrats te koop bij onder andere de Blokker. Ook die apparaten beloven plechtig dat vet verdwijnt en dat spieren groter en sterker worden.

Alléén verkrijgbaar bij Gullible Enterprises, Inc.®

Feit is dat zulke stimulatoren inderdaad spiercontracties kunnen opwekken en dus koolhydraten en vetten doen verbranden. Feit is ook dat zulke samentrekkingen spieren sterker en dikker kunnen maken. Helaas worden jouw en mijn spieren alléén beter van contracties van minimaal 50 procent. En de daarvoor benodigde hoeveelheid elektriciteit leveren die spierstimulatoren helemaal niet. Gelukkig maar, want dat zou lelijke brandplekken geven op je huid!

Stekker in hand. Copyright © Robbetje®.
Stekker in hand. Copyright © Robbetje®.

Van de beloofde vetverbranding komt ook al niet veel terecht. Beroepsscepticus Hollander: "Mét spierstimulator: minder dan 0,030 gram vet per minuut. In rust, dus zónder spierstimulator: minder dan 0,027 gram vet per minuut. Dat is, statistisch gezien, zonder enige betekenis."

Maar daar laat een slimme marketeer zich natuurlijk niet door uit het veld slaan. Ik zie de schreeuwende reclameslogan al voor me: "Verbrand meer dan 10 procent extra vet! Gegarandeerd zonder inspanning! Bestel de nieuwe en gepatenteerde ElectroWretchPro™ nu! Alléén verkrijgbaar bij Gullible Enterprises, Inc.®"