Cijfers liegen niet!

De aarde (3)

Het hoogste punt van de wereld ligt op het topje van de Mount Everest, dat weet iedereen. Maar hoe hoog ís Everest nou eigenlijk? Eind 2020 werd de berg opnieuw langs de meetlat gelegd. En wat bleek? Mount Everest is niet 8 848 maar (afgerond) 8 849 m hoog. Niet iedereen is het daar trouwens mee eens...

De kenners zijn het wél eens over de zijwaartse beweging die de berg maakt: maar liefst 4 cm per jaar. Dat betekent dat Mount Everest over een slordige 180 miljoen jaar bij jou in de achtertuin staat. Moet ie wel de kortste weg nemen natuurlijk. En onderweg niet verdwalen.

Mount Everest. Copyright © Robbetje®.
Mount Everest. Copyright © Robbetje®.

Dat ís helemaal geen vulkaan!

's Werelds hoogste actieve vulkaan is de Nevado Ojos del Salado. Bij Mount Everest steekt ie wat bleekjes af, maar de berg (die op de grens van Argentinië en Chili ligt) is toch altijd nog zo'n 6 887 m hoog. Hoe lang dat record stand houdt weet niemand: morgen kan een flinke uitbarsting er zomaar de top vanaf doen vallen...

Een stukkie verderop ligt volgens de makers van de Bosatlas (Wolters-Noordhoff) een nóg hogere, maar inactieve vulkaan: de Aconcagua. Maar volgens de United States Geological Survey (USGS) ís de 6 958 m hoge berg helemaal geen vulkaan! Het is wél de hoogste berg van het Zuid-Amerikaanse continent.

Het allervlakste terrein ter wereld is de Salar de Uyuniwoestijn in het zuidwesten van Bolivia. Het verschil tussen het hoogste en laagste punt van de zoutvlakte, die net zo groot is als 3 Nederlandse provincies bij elkaar, bedraagt slechts 42 cm.

400 m onder het zeeoppervlak

Doodshoofd met beenderen. Copyright © Robbetje®.

Wanneer wordt een meer 'n poeltje? Als grootte er niet toe doet is Lhagba het hoogste 'meer' ter wereld. Het ligt in Tibet, enkele kilometers ten noordoosten van de top van Mount Everest, op een hoogte van 6 368 m. Maar stel je er niet te veel van voor: het meet amper 180 bij 50 meter.

Doodshoofd met beenderen. Copyright © Robbetje®.

De Dode Zee (op de grens van Israël en Jordanië) ligt in een dal, 400 m onder de zeespiegel. Daarmee is het de laagste zee ter wereld. In het extreem zoute water kunnen trouwens slechts 1 vissensoort en een paar micro-organismen leven.

11 035 m onder de zeespiegel

Het diepste meer van de wereld, en tevens 's werelds grootste zoetwaterreservoir, is het Baikalmeer in het zuiden van Siberië (Rusland). Het meer, dat door ruim 300 rivieren wordt gevoed, heeft een maximale diepte van 1 642 m.

Het laagste punt van de wereld ligt in de Marianentrog, een héél diep zeebekken ten oosten van de Marianeneilanden. Dat is een eilandengroep die bij Micronesië in de Grote Oceaan hoort. Volgens Russische berekeningen ligt de bodem van de trog 11 035 m onder het zeeoppervlak; volgens de leden van een Nederlandse expeditie uit 2016 is de trog echter 'slechts' 10 925 m diep.