Cijfers liegen niet!

De aarde (2)

De warmste plek op aarde is Death Valley in Californië (USA). In 1913 werd er een temperatuur van 56,7 graden Celsius gemeten. Dat was en is een absoluut record! De hoogste temperatuur in Europa werd gemeten in Floridia op Sicilië (Italië). Op 11 augustus 2021 werd het er 48,8°C.

De allerkoudste plek op aarde ligt op de Zuidpool. Op donderdag 21 juli 1983 werd bij het poolstation Vostok een temperatuur van minus 89,2°C gemeten.

Een vrije val van 979 m

Geen aaneengesloten waterval is breder dan Victoria Falls, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe in Afrika. De waterval is zo'n 1,7 km breed.

Palmboom. Copyright © Robbetje®.
Palmboom. Copyright © Robbetje®.

's Werelds hoogste waterval is Salto Ángel, in Venezuela. Het water maakt er een volledig vrije val van 979 m.

0,06 mm neerslag per jaar

Cactus. Copyright © Robbetje®.

In Nederland valt gemiddeld zo'n 0,75 m neerslag per jaar. In het tropisch regenwoud is dat al gauw 8 tot 10 m per jaar. Cherapunjee in India, is de meest regenachtige plaats op aarde: er valt gemiddeld 11,5 m neerslag per jaar. Jaren geleden kwam er zelfs 24,5 m water naar beneden! Die regen valt in slechts 4 maanden tijd: van april tot en met juli. De rest van het jaar is het in Cherapunjee kurkdroog.

Cactus. Copyright © Robbetje®.

De allerdroogste plaats op aarde is Quillagua in Chili (Zuid-Amerika). Er valt gemiddeld slechts 0,06 mm neerslag per jaar.

Een stroompje van 0,061 kilometer

Afhankelijk van waar je precies de oorsprong en de monding legt is de Nijl of de Amazone de langste rivier van de wereld. Ik sluit me gemakshalve bij de meerderheid aan en roep de Nijl met 6 690 km uit tot de langste rivier van de wereld.

Voor 's werelds kortste rivier ga ik af op de makers van het Guinness Book of World Records. Volgens hen is de Roe River in Montana (USA) recordhouder. De lengte van dit lullige stroompje? 0,061 kilometer (61 meter).